Inspirasjon og tips · om diverse ting og tang

Søketips

Etter å hatt et par forelesninger i faget «Referanse og informasjonssøking» på skolen om søkemotorer og bruk av de,så har jeg blitt litt inspirert og vil tipse dere om et par andre søkemotorer utenom de kjente.

 • Anbefaler alle å ta en titt innom Nettguiden på  Bærum Bibliotek . Der står det generelle søketips og råd. Samt hvis dere ser i sidemenyen i venstre,så er det mange andre ting dere kan lese dere opp på. Foruten har de en kjempe bra guide på hvordan du kan gjøre søking via Google mer effektiv når du er på utkikk etter ting. Les her!
 • Søkemotorer: Foruten de kjente som : Google,Ask,Yahoo,Bing og Kvasir kan disse sidene være verdt å sjekke ut: Blekko.com, DuckDuckgo,Wolframalpha(Statistikk og info om ulike ting. F.eks finne næringsinnholdet i ulike matvarer m.m).
 • Metasøkemotorer:  Med disse søkemotorene kan du søke på forskjellige søkemotorer samtidig og det er kjekt å ha når man er på jakt etter noe,men usikker på hvilken søkemotor som gir det man er ute etter. Startsiden.no er en metasøkemotor foruten den er det metacrawler.com, Twingine.com.
 • Referanseverk: Et godt eksempel på dette er Wikipedia. Er nok mange seg fnyser litt av det,men hvis man har tunga rett i munnen og ser etter artikler som er kvalitetsikret (har stjerne like ved tittel osv) så kan man finne nyttige ting der. Men generelt bør man være varsom med ting man finner på Wikpedia ettersom den er åpen for alle til å redigere innholdet. Så sjekk infoen du finner der på minst 2 eller 3 andre nettsider eller kilder på nett før du bruker det.  Foruten Wikipedia er nettsiden Howstuffworks ganske grei!
 • Når man er ute å søker i den store verdensveven(aka internett) så bør man alltid være varsom og kildekritisk. Sjekk når nettstedet sist har vært oppdatert(gjerne nederst på siden), se når siste post eller artikkel har blitt publisert osv.

Skulle gjerne skrevet mer,men dette for foreløpig være nok før jeg lærer mer. Er ganske interessant å få lære å søke mer effektiv på nett. Føler jeg får testet ut den kunnskapen jeg  lærer på skolen på jobben(dvs.Biblioteket)

Kom gjerne med flere tips til søkemotorer eller annet relevant under!

Bilder er linket
Reklamer

27 kommentarer om “Søketips

  1. Du er nok ikke alene om å bruke google og wikipedia:) I referanse og informasjonssøking lærer vi å være litt småforsiktig med info hentet fra wikipedia ettersom hvem som helst kan redigere infoen der. Noe kontroll er det jo,men de som gjør rekker ikke å finkjemme alt mulig:)

 1. Interessant! Jeg har egentlig kunnet mye av dette før, lærte det på skolen…men jeg har glemt det meste. Går mest i Google sin søkemotor.
  Sv: Takk, er veldig fornøyd med bilen!!
  Hehe du må nok prøve deg på Fifty shades ja…jeg er snart ferdig med bok to og er fullstendig hekta. All sexen kommer man egentlig fort over…til slutt er det bare en del av boka og det betyr ikke noe…det er kjærlighetshistorien mellom de to hovedpersonene som er interessant!!

 2. Kjekt å lese! Eg brukar verkeleg alltid google, så kjekt å finne alternativ ein kan bruke når ein vil ha tak i noko meir spesifikt enn «alt mulig» som google er best på.

 3. Sv; Takk 😀 Drømte om at det var i dag vi skulle reise, hehe :p For en gangs skyld håper jeg tiden går fort!

  Det syns jeg du burde 🙂

  // Hehe, det var jo bra 🙂 Blir mindre produktive dager på meg nå som vi går mot mørkere tider…

  // Det hørte vi jo alltid på skolen, ja. Men er jo noen ting og sider som man skjønner kanskje ikke stemmer.

Din kommentar vises rett etter jeg har godkjent den. Takk for din kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s