Inspirasjon og tips · Mine bokanbefalinger · om litteratur og bøker

Sommerlese tips (2012)

Når sommeren har kommet hører det seg med å tipse litt om bøker man kan skvise ned i fulle kofferter eller som man kan ta med på stranden. Været er ikke helt på topp her til lands,men da har man unnskyldning til å være inne og lese gode bøker. Anbefaler alle de bøkene som jeg lister opp under!

«Hotellet på hjørnet av bitter og søt» av Jamie Ford.

Seattle, 1942; ungdomskjærestene Keiko og Henry blir skilt fra hverandre under dramatiske omstendigheter under krigen. En parasoll og en plate med jazzmusikk blir gjemt bort i kjelleren på Hotel Panama, sammen med minnene de har skapt sammen. 44 år senere er Henry blitt enkemann og bor fortsatt i Seattle. Plutselig en dag dukker tingene fra Hotel Panama opp. Målløs setter Henry i gang letingen etter sin ungdomskjærlighet. Hva skjedde med Keiko og familien? Vil han noen gang se henne igjen? Boken gir en unik innsikt i historien om interneringen av familier med japansk avstamming etter Pearl Harbor, og leserne får et fascinerende innblikk i Seattles Chinatown og Japantown. Hotellet på hjørnet av Bitter og Søt er en følsom kjærlighetshistorie som lever opp til ordene i tittelen.

«Vann til elefanter» av Sara Gruen

USA, 1931. Jacob er en 23 år gammel veterinærstudent. Skjebnens luner kaster ham ut i en vagabondtilværelse sammen med et annenrangs sirkus hvor han får jobb som dyrepasser. Her møter han Marlena, en av stjernene i forestillingen, og Rosie, en elefant som ikke vil la seg trene. Dette er en burlesk fortelling om kjærlighet, vennskap og mot i depresjonstidens USA.

«Delirium» av Lauren Oliver*

Delirium er første del i en dystopisk trilogi av det amerikanske stjerneskuddet Lauren Oliver. Hvis kjærlighet var en sykdom, ville du ta medisinen som kunne kurere deg?

Et liv uten kjærlighet er et liv uten smerte. Det er trygt, forutsigbart og lykkelig. Lena Haloway har har alltid sett fram mot den dagen hun skal bli kurert. Men da det bare gjenstår nittifem dager til behandlingen, skjer det utenkelige …

Før i tiden var kjærlighet det viktigste i verden. Folk gjorde hva som helst for den. De kunne lyve for kjærlighetens skyld. Til og med drepe. Nå er alt annerledes. Kjærlighet er en sykdom som man kan helbrede. Regjeringen sørger for at alle gjennomgår behandlingen den dagen de fyller atten.

«Saras nøkkel» av Tatiana De Rosnay

Paris, 16. juli 1942. Sara er en ti år gammel jødisk jente som er tvunget til å låse inn lillebroren sin i et skap for å gjemme han for det franske politiet. Resten av familien blir arrestert. I 2002 kommer journalisten Julia Jarmond tilfeldigvis over historien om Sara og familien i forbindelse med at hun skal skrive en artikkel i anledning 60-årsmarkeringen av Vichy-aksjonen. Oppdagelsen tvinger etter hvert Julia til å stille en rekke spørsmål ved sitt eget liv. Boka er filmatisert.

 

«La meg synge deg stille sanger» av Linda Olsson

En mørk og kald vinterkveld kommer Veronika, en ung forfatter, til et avstedsliggende hus i en liten by i Sverige. Hun er på jakt etter ensomheten og stillheten for å skrive ferdig en bok og for å komme over en stor sorg. Hennes ankomst registreres i stillhet fra nabohuset over veien. Der bor Astrid, en gammel kvinne som på folkemunne kalles Heksen. Astrid lever stort sett bak husets beskyttende vegger. Ingen vet at hun ruger på mørke familiehemmeligheter og en personlig tragedie. I løpet av våren nærmer de to kvinnene seg hverandre. Et uventet og uvanlig vennskap vokser frem – et vennskap som kommer til å forandre de to kvinnenes liv.

 

«Barnepiken» av Kathryn Stockett

Barnepiken beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og dere hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i sin felles utfordring av grenser. 22-årige gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge hennes mor har ett viktig oppdrag; å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer.Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens venninne, Minny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer tilværelsen deres.Barnepiken er en tidløs og universell historie som får deg til riste på hodet i vantro, men også le høyt. Romanen er rørende, trist, morsom og lærerik – en bok som både varmer og skjærer deg i hjertet på en gang.

 

«Haikerens guide til galaksen» av Douglas Adams

Den jordiske hovedpersonen blir virvlet ut i en fantastisk reise gjennom universet sammen med sin venn som viser seg å være utsendt medarbeider for tidenes mest bemerkelsesverdige reisehåndbok. Dette er den første boka i Hitchhiker-serien.

«The Secret Dreamworld of a shophaholic «av Sophie Kinsella

Rebecca Bloomwood er journalist i tidsskriftet Vellykket sparing. Fritiden bruker hun til å shoppe. Hun vet det er dumt å kaste varselbrevene fra banken og kredittkortselskapene. Og hun vet at hun må forsøke å spare. Men det er alltid noe hun simpelthen må ha. Vendepunktet kommer den dagen to mennesker hun er glad i, taper 20 000 pund fordi de stoler på finansielle «rådgivere». Varmhjertede Rebecca gripes plutselig av ekte harme. Kan hun likevel unnslippe gjeldsspøkelset, finne ekte kjærlighet – og gjenvinne herredømmet over kredittkortene?

* Delirium kommer på norsk til høsten(f.o.m 3.sept).

Tror jeg stopper listen der ellers så hadde dette innlegget vært én mil eller så.

Hvilke bok leser du i sommer? Noen tips?

25 kommentarer om “Sommerlese tips (2012)

  1. Ah, du fikk «Delirium» i posten du også? Koselig med den typen sommergaver.
    «The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy» har jeg allerede liggende i bokhaugen på nattbordet, og hele Shopoholiker-serien har en selvskreven plass i bokhyllen, så jeg er enig i at dette er god sommerlesning.

  2. Eg har alle bøkene til Sophie Kinsella, elsker dei ,så morsomme!!! Har lyst og lese den ‘vann til elefantene’! Barnepiken og sarahs nøkkel har eg nettopp sett på film, veldig bra 🙂

  3. Har vel egentlig bare lest Saras nøkkel av disse…men sett noen av filmene. Jeg bør bli flinkere til å lese sånne bøker, og ikke bare krim! Den lille tiden jeg har hatt til overs til boklesing de siste årene har gått til krim, men nå som jeg ikke har studier lenger skal jeg prøve å få lest andre bøker også 🙂

  4. ååååh, dette er mange fine og gode bøker! Har selv lest noen av dem! Mange av dem er helt fantastisk skrevet, kan virkelig få frem til mange følelser hos leseren, og noen ganger er det så rørende eller trist at jeg sitter igjen med tårer i øynene! Gode tips!

  5. Jeg har denne sommeren lest fire av bøkene til Cecilia Smartin (Drømmehjerte, Salvadorena, Mofongo, La Peregrina). 🙂 samt et par andre. Samartin er min absolutte favorittforfatter!

    Sarahs nøkkel er en av mine absolutte favoritter.

Din kommentar vises rett etter jeg har godkjent den. Takk for din kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s