Mine bokanbefalinger · om litteratur og bøker · om mine følelser og tanker

Bokanmeldelse: Øyne I Gaza

Erik Fosse og Mads Gilberts møte med krigens redsler etter elleve døgns innsats på Al Shifa-sykehuset i Gaza er blitt en rystende øyevitneskildring. En av vår tids mest komplekse politiske konflikter kommer oss nærmere enn noen gang. Ingen kan lese Øyne i Gaza uten å bli dypt beveget. I løpet av Israels 22 dager lange militæroffensiv mot Gazastripen 2008–2009 ble mer enn 1300 palestinere drept, deriblant flere hundre barn. Mange tusener ble skadet, store områder lagt i ruiner. Fosse og Gilbert arbeidet døgnet rundt sammen med sine palestinske kolleger på sykehuset, og var de eneste vestlige vitner til grusomhetene mot sivilbefolkningen i Gaza. I boka forteller de om pasienter de behandlet, om samholdet med personellet på Shifa og om det krevende akutte medisinske arbeidet ved et sykehus i krig, omgitt av bomberegn, med mangel på utstyr og medisiner.

Hadde lenge tenkt å få lest denne boken,og nå som sommerferien har startet har jeg fått gjort nettopp dette. Denne boka er veldig sterk,og er kanskje  ikke helt objektiv til tider. Men det er jo forståelig når man er midt oppi bomberegn og får sårende og hardt skadende mennesker inn i skytteltrafikk, så blir det ikke helt at man ser ting fra begge sider samtidig. For de som vil lese litt om Israel-Palestina konflikten kan klikke her.

Grønn farge: Palestina / Hvit : Israel

Etter å lest 3 sider begynte tårene trille,og leste historien om en liten jente på et par år som lå inne med kraniebrudd og splinter i kroppen etter at Israel bombet huset hvor henne og henne familie var i.

Det finnes uttalige historier som dette,og det er disse historiene og Israels hensynsløshet som får en til å se nesten rødt. Man blir sint og rørt,og lei seg over å lese disse beretningene fra Mads Gilbert og Erik Fosse. De begge to gjorde en bra innsats,og var Palestinerens øyne utad til Vesten. Så de kan se hva som foregikk da Israel i 2008-2009 hadde en 22 dagers lang krig mot Gazastripen. Ingen vestlige journalister slapp inn,og det var på en måte bare Mads og Erik som fikk sendt ut bilder og gjorde intervjuer om situasjonen.

Kapittelene er delt opp etter annen hver gang (noen ganger uregelmessig) Mads og Erik, så man får høre fra forskjellige synspunkter.Boken inneholder mye informasjon om den nåværende konflinkten,og hendelser som har ført til det nokså «bentente» situasjonen.I slutten av boka er det mye hentet fra internasjonale rapporter,innsyn i statistikk etter krigen m.m

Det har fra begge sider i denne konflikten begått mye brutalitet og urett,mange uskyldige på begge sider har lidd gjennom disse årene konflikten har vært på sitt verste. Ballen er i ledernes hender,og det er de som kan komme frem til noe løsning. Så lenge ingen «snakker» sammen,og bare skyter bomber og raketter i hytt og pine blir det ingen løsning. Bare død og ødeleggelser.

I boken er det masse bilder og mange de er veldig «brutale» og viser både bilder av døde barn og voksne. Bilder fra operasjoner og av forfatterene i arbeid.  Så for de sarte sjeler er det kanskje ikke noe å lese, og boken tar opp mye triste historier om folk som blir drept,hele familier som blir nesten «vasket» vekk fra jordens overflate.  Barn som leker på takene og blir bombet av israelske droner(føreløse fly). Det er ikke lett å forstå fornuften i dette her,og hvorfor uskyldige barn blir drept.

Vet ikke om jeg greier å gi en terningskast,men den er å anbefale. Den  er en bok med sterke beretninger og  bilder. Boken viser  krigen fra en annen side, fra de som jobber for å redde folk.

Reklamer

11 kommentarer om “Bokanmeldelse: Øyne I Gaza

  1. Den boken har jeg hørt mye om, tenkt på å lese den. Men akkurat nå har jeg så mange bøker som leses, men skal nok få gjort det en gang (:

    1. hehe,kjenner igjen å ha «bok kø». Greide ikke å holde meg unna å bestille en bok fra play.com,den kom plutselig oppi handlekurven i nettbutikken. hehe:) Men hvis du har tid er denne en fin,men sterk beretning fra gazakrigen.

  2. Den boken må jeg lese! Jeg har alltid vært opptatt av den konflikten, syns det hele er forkastelig rett og slett. Disse to mennene er helter, flott at de deler sine opplevelser tross for at det er mye brutalt. Vi må ikke lukke øynene for alt det vonde som skjer i verden.

    1. Anbefaler den:) har vært opptatt av den konflikten lenge også. På vgs fikk vi besøk av en som hadde opplevd den krigen,eller værtfall en av israels angrep. Han visste bilder som han hadde tatt og andre. Sterke saker dette her. Synes også det var fint at legene å rapportere de så.Så ikke israel kunne hysje ting ned.

  3. Tilbaketråkk: Dear June «

Din kommentar vises rett etter jeg har godkjent den. Takk for din kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s