Bildeprosjekt(-er) · om bilder og sånt

63/365

Denne uken i Latin har vi lest mye tekster som har vært preget av mytologi,og jeg kom på nettopp at jeg hatt tatt et bilde da jeg har i Hellas på studietur i fjor,av Minotauros.  Bilde i seg selv er kanskje ikke mye å se på,men synes sagnet/historien rundt det er interessant.Under kommer sagnet  om Kong Minos,Thesevs og om Minotauren:

Før Minos ble konge, bad han havguden Poseidon om et tegn, for å forsikre seg om at han, og ikke hans bror, skulle arve tronen. Poseidon sendte ham en hvit okse på det vilkår at Minos ville ofre den til ham. En umåtelig velskapt okse kom opp fra havet, og kong Minos syntes den var så vakker at han heller ofret en annen okse, og håpet at Poseidon ikke ville gjennomskue det. Poseidon ble rasende da han oppdaget bedrageriet, og sørget for at Minos’ hustru, Pasifaë, ble offer for en plutselig galskap, og ble forelsket i oksen. Hun ba Daidalos om hjelp, og han bygget en hul ku av tre, dekket med kuskinn, hvor hun kunne gjemme seg og la oksen bedekke henne. Som følge av dette nedkom hun med Minotauren.

Minotauros hadde menneskekropp, men hode og hale som en okse. Den var et farlig og aggressivt vesen, og etter råd fra Orakelet i Delfi fikk kong Minos Daidalos til å konstruere en veldig labyrint under palasset i Knossos for å holde Minotauros innesperret.

Det falt seg slik at Minos’ sønn Androgeos ble drept av athenerne, som var misunnelige for seirene hans ved de panathenske leker. For å hevne sin sønn erklærte Minos krig. Han seiret, og forlangte at syv athenske gutter og syv jenter skulle bringes til ham hvert niende år for å gis til Minotauros. Da det var tid for den tredje ofringen, dro Thesevs for å drepe monsteret. Minos’ datter Ariadne ble forelsket i ham, og hjalp ham med å finne veien ut av labyrinten ved å gi ham et garnnøste. Thesevs rullet det ut mens han gikk inn, og fulgte tråden tilbake etterpå. Han drepte Minotauros med et magisk sverd han også fikk av Ariadne, og ledet de andre athenerne ut av labyrinten.

Minos ble vred fordi Thesevs unnslapp, og stengte Daidalos og sønnen Ikaros inne i labyrinten. De klarte å flykte ved å iføre seg vinger, men Ikaros døde i fluktforsøket; han fløy for høyt slik at solen smeltet voksen som holdt vingene sammen.(kilde)

Reklamer

8 kommentarer om “63/365

    1. Det spillet hørtes ganske spennende ut:) mytologi er kjempe interessant,både gresk og norrøn. Skulle ønske jeg kunne lese gjennom bøker fort,og ha tiden til å lese gjennom de 2 mytologi bøkene jeg har i bokhylla.

  1. Nei uff, det bildet minnet meg skikkelig om True Blood! (lol) Da hun Maryann (det var det hun het, maenad-en) dukket opp i mørket midt i veien, og løp etter Sookie. Synes den scenen var skikkelig skummel, både i boka og på TV :p

    1. hehe, det er sant det. Ligner på Maryann ja:) Maenadene er jo greske mytologiske vesner også,som dyrket Bacchus,vin guden:),også men har var også guden for underverden,husker ikke helt hva «bruks»områder akkurat i skrivende øyeblikk.men i trueblood messet de til bacchus b.la:)

Din kommentar vises rett etter jeg har godkjent den. Takk for din kommentar.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s